Van Bach tot Business (terugblik)

Wat is de invloed van muziek op je brein? En wat heb je daaraan als ondernemer? Met die vragen startten we het event Van Bach tot Business dat 12 maart plaatsvond bij Pand RAAK in Schagen.

Blijkt dat muziek en, beter nog, muziek maken allerlei positieve effecten heeft op je brein. Het wordt er creatiever en flexibeler van. Zo kom je bijvoorbeeld tot betere ideeën voor je bedrijf, en wie wil dat nou niet?

Conservatoriumstudenten Xenia Evers en Marie Nilsen lieten ons voelen hoe muziek je kan raken met prachtige klassieke stukken voor harp en piano. Daarna gingen de deelnemers – inclusief vijf conservatoriumstudenten, waaronder Marie en Xenia – aan de slag met het business canvas model. Dit is een handig en praktisch instrument waarmee je als (startende) ondernemer helder krijgt waar je voor staat, hoe je wilt werken, voor welke doelgroepen je er wilt zijn en wat in essentie jouw product of dienst is.

Elk groepje koos een bedrijf van een van de groepsleden. Dat leverde zeer levendige sessies op, met als resultaat dat deze (startende) ondernemers met een vel vol bruikbare handvatten naar huis gingen. Een rijke avond die in menig F2B-hoofd nog blijkt na te ijlen: “Dit zette me echt aan het denken over mijn eigen business.”

Op naar het volgende event. Noteer 5 juli in je agenda. Dan organiseren we een summerschool en die duurt de hele dag. Meld je snel aan via de website.

 

2018-03 Van Bach tot business

Lees meer

Sacha de Boer: visuele verhalenverteller

Op woensdag 1 november 2017  was Sacha de Boer onze gast tijdens Fem2Business meets, bij Cinemagnus in Schagen. We kennen Sacha vooral als nieuwslezer van het NOS Journaal en wie haar al langer volgt, heeft haar wellicht al gezien bij AT5 en bijvoorbeeld later bij Veronica Nieuwslijn. Kortom: Sacha was Van Het Nieuws. Dat zij al vanaf haar 7de jaar een fascinatie heeft voor fotografie, was niet bij veel mensen bekend. “Ik ben dus geen nieuwslezer die opeens is gaan fotograferen. Ik ben een fotograaf die is gaan nieuwslezen”, benadrukt ze nog maar eens als ze bij ons op het podium zit. Fotografie loopt als een rode draad door haar leven. “In mijn studententijd verdiende ik mijn geld met portretfotografie, zo maakte ik portfolio’s voor modellen die stonden ingeschreven bij modellenbureau Moeder Anne.”

‘Dit is wat ik wil’

In haar drukke nieuwsperiode was er weinig tijd voor fotografie, maar eenmaal in het vaste ritme van het NOS Journaal ontstond er weer ruimte. “Ik werkte een week en was dan een week vrij. Dus was er tijd om over foto’s na te denken en opdrachten te doen.” Een rapportage over de Inuit op de Noordpool raakte haar zo, dat de drang om fulltime te gaan fotograferen steeds sterker werd. “Dit is wat ik wil: de wereld in, avonturen beleven, in beeld brengen wat er gebeurt, mensen bewust maken van ‘stille rampen’ die gaande zijn.” Dus verruilde ze haar comfortabele baan voor het zelfstandig ondernemerschap. Al vrijwel direct begonnen de opdrachten te stromen. “Ik reis de wereld over om foto’s te maken in opdracht van organisaties als het Liliane Fonds, het Aids Fonds en het Rode Kruis. Ik vertel verhalen met mijn beelden en vertel er ook over in tv-programma’s. Daarmee genereer ik aandacht voor het onderwerp en daar zijn mijn opdrachtgevers blij mee. In het werk wat ik nu doe, komt alles wat ik hiervoor heb gedaan samen: fotografie en journalistiek, maar ook communicatie en psychologie. Mooi is dat.”

‘Wat als het ophoudt?’

Natuurlijk heeft ze soms ook haar twijfels. “Wat als de opdrachtenstroom ophoudt? Tegenwoordig kan iedereen fotograferen, zijn mijn foto’s wel zo bijzonder?” Onlangs heeft ze ook een opdracht moeten afzeggen. “Daarvoor moest ik naar Peru, maar ik heb last van hoogteziekte dus ik kon de klus niet aannemen. Dat vond ik lastig. Zullen ze me dan nog wel eens bellen voor een volgende opdracht?” Ze heeft wel een plan B voor het geval er geen nieuwe opdrachten meer komen. “Ik loop al heel lang met het idee om een vrachtwagentje te kopen en die in te richten als fotostudio. Daarmee ga ik het land in om overal portretten te maken van mensen. Dat lijkt me geweldig.”

Bekijk de foto’s hier terug!

1 november 2017: Fem2Business Meets... Sacha de BOer

Lees meer

Terugblik ‘Hoe ziet jouw later eruit’

Hoe jouw ‘later’ zomaar kan veranderen
‘Ik heb vaak op die gele bank gezeten’

Het event van Fem2Business dat op woensdag 13 september plaatsvond bij de Rabobank in Den Helder heeft de aanwezige vrouwen in elk geval aan het nadenken gezet. Over hun ‘later’. Want het leven zit nu eenmaal vol gekke verrassingen, en ben je daar dan (financieel) op voorbereid? Kun je jezelf daar sowieso op voorbereiden?

Uit de verhalen van Thirza Schraa, Petra van Schaik en Lucia Bouma werd duidelijk dat het aan die voorbereiding nog wel eens ontbreekt. Je bent druk met ondernemen, je werk loopt lekker, en bent niet altijd bezig met wat er mogelijk zou kunnen gaan gebeuren. Laat staan dat je rekening houdt met ingrijpende gebeurtenissen, zoals het overlijden van je man en zakenpartner, of ontslag als je al een eind in de 40 bent… De vrouwen vertelden wat hen overkwam, hoe ze ermee omgingen en waar ze nu staan. “Ik heb vaak op die gele bank gezeten”, vertelde Thirza. “Om na te denken over hoe het verder moest.” De bank kwam regelmatig terug in het gesprek. “Eigenlijk zou je veel vaker even de tijd moeten nemen om jezelf af te vragen waar je nu staat en hoe je verder wilt.” De twee filmpjes die de Rabobank vertoonde van ondernemers die ook werden verrast door plotselinge wendingen waardoor alles anders werd, onderstreepten nog eens hoe je – behalve ondernemer – ook mens bent, en dat je anders kunt reageren op situaties dan je had verwacht. En dat ook medewerkers invloed hebben op je toekomst… vooral als ze ziek worden.

Veel vragen
Tijdens vier workshops gingen de specialisten in op de verschillende aspecten van ‘de toekomst’: gezondheid, pensioen, opvolging en overname en de bedrijfsvorm. Esther Gijsbers confronteerde de workshopdeelnemers met hun stressfactor door hun hartslag in beeld te brengen; wat zegt je hartslag over de spanning in je lijf? Pensioenspecialist Marianne van der Leek gaf antwoord op vragen over het pensioen en wat je minimaal geregeld moet hebben. Overname en Opvolging Regisseur Gerda Nobel gaf inzicht in waar je rekening mee moet houden als je je bedrijf wilt verkopen, en notaris en estate planner Natasha Stouthart belichtte de risico’s van de verschillende bedrijfsvormen. Er waren veel vragen tijdens de workshops en een half uurtje bleek nauwelijks voldoende om ze allemaal te beantwoorden.

Bewustwording
Terugkijkend kunnen we concluderen dat ‘bewustwording’ de rode draad van deze avond was. Nogal wat deelnemers gingen de deur uit met het voornemen om – ondanks alle weerstand die het onderwerp oproept – ‘nu toch eens goed te kijken naar hoe het allemaal geregeld is’. Er werden afspraken gemaakt met workshopleiders om dingen echt verder uit te werken. Dus het was een avond met effect, een effect dat ook nog wel wat zal na-ijlen. Natuurlijk werd het weer later dan 22.00 uur. Dat had vast ook te maken met de heerlijke, culinaire omlijsting die de Rabobank had verzorgd, met ‘een proeverij van de toekomst’. Heerlijke hapjes, door de eigen catering gemaakt.

Op naar het volgende event, 1 november, Fem2Business meets Sacha de Boer in Cinemagnus. Meld je snel aan, want vol is vol!

Meer weten over een van de workshopleiders of contact opnemen?

Esther Gijsbers (hartcoherentie)

http://www.gabrielfb.nl/medewerkers/marianne-van-der-leek

https://www.ooregisseur.nl/over-oor/

http://www.stouthart-hilber.nl/home.html

 

13 september 2017 'hoe ziet jouw later eruit'

Lees meer

Je zit in mijn netwerk, maar… wie ben jij eigenlijk?

Dat was de titel van het event dat Fem2Business op maandag 6 februari organiseerde in Pand RAAK! in Schagen. We maken allemaal deel uit van Fem2Business, maar hoe goed kennen we elkaar eigenlijk? Dat hebben we getest aan de hand van een paar vragen. Even inloggen via de smartphone, keuzesmaken, et voilá: de antwoorden verschenen op het grote scherm. Blijkt dat we wel het nodige van elkaar weten, maar dat kan nog beter. Daar was alle ruimte voor in de tweede ronde van de bijeenkomst. De deelnemers gingen in groepjes met elkaar in gesprek aan de hand van drie vragen die zij aan elkaar moesten stellen. In de terugkoppeling moesten ze vertellen wat de ander had geantwoord. Dus: waar staat zij over vijf jaar? Of: hoe is zij vanmorgen haar dag begonnen? En: wat zou zij doen als ze niet deed wat ze nu doet? Dat leverde mooie inzichten op in de visies en ideeën van de geweldige, ondernemende vrouwen die zijn aangesloten bij Fem2Business. Bovendien kwamen er allerlei mooie verbindingen bovendrijven waarvan niemand zich voor dit event bewust was. ‘Dus jij zit op hetzelfde bedrijventerrein als ik?’, en: ‘Wij zitten in dezelfde business”, of: ‘Ons werk sluit mooi op elkaar aan.’ Heel verrijkend. En de volgende keer stap je toch makkelijker af op een van de vrouwen die je nu beter hebt leren kennen.
6 februari 2017 - Wie ben jij eigenlijk

Lees meer

Terugblik Fem2Business meets… Leontien van Moorsel

‘Blijf dicht bij jezelf’

We kennen haar wel als ‘Tinus’ en ‘Ties’, stoere namen die heel goed passen bij voormalig wielerprof Leontien van Moorsel. Ze speelde de hoofdrol tijdens ‘Fem2Business meets…’op maandag 7 november bij Rabobank Kop van Noord-Holland in Den Helder.

Leontien vertelde hoe haar wielerloopbaan bijna spelenderwijs begon, hoe gedreven ze al vanaf het begin was – ‘ik wilde alles winnen en steeds beter worden’ – en hoe diezelfde gedrevenheid haar tot aan de rand van de afgrond bracht. Als gevolg van een eetstoornis ging ze door diepe dalen. Haar echtgenoot en zakenpartner Michael bracht haar tot andere inzichten en het liefdevolle, maar strenge optreden van haar schoonouders zorgde ervoor dat ze zichzelf hervond. Na haar wielercarrière bouwden zij en Michael het merk Leontien verder uit. Ze is nauw betrokken bij de ontwikkeling en marketing van haar kledingsportlijn – ‘mooi om te zien hoe al die vrouwen er voor niet al te veel geld heel gesoigneerd bij lopen’ – en zet haar sportervaring levensverhaal in om managers te inspireren en teams dichter bij elkaar te brengen.

Opvallend is Leontien’s warme betrokkenheid bij alles wat ze doet. “Ik ben altijd weer blij als de Leontien Ladies Ride of is verreden en iedereen weer veilig over de finish is. Ik weet hoe hard die weg is, je wilt gewoon niet dat mensen vallen.” Met de opening van het Leontienhuis lijkt de cirkel rond: zij kan mensen met een eetstoornis bieden wat zij zelf, toen ze ziek was, zo gemist heeft. Daarover zegt ze nog: “Realiseer je goed dat jij als moeder een voorbeeld bent voor je kind. Ga normaal om met eten, weg met die dieetboeken. Neem af en toe lekker een stuk chocola. Dat heeft een mens gewoon nodig.” Het businessmodel van het Leontienhuis is gestoeld op de gulle giften van sponsors en de Leontien Foundation. “Het inloophuis is gratis. We krijgen geen subsidie, want wij willen graag op onze eigen manier werken, en niet dat een partij zoals een zorgverzekeraar ons bepalingen oplegt. We willen onszelf bewijzen en op basis daarvan verzekeraars zover krijgen dat ze ons financieel gaan ondersteunen. Op onze voorwaarden.”

Dat Leontien grote successen behaalde op de fiets, helpt haar in het rondkrijgen van de financiering voor het Leontienhuis. “Het netwerk dat ik toen heb opgebouwd, blijkt goud waard.” Ze heeft veel ballen in de lucht te houden met alles wat er via haar werk en haar leven met echtgenoot Michael, dochter Indy (9) en de twee honden op haar afkomt. “Dat vind ik elke dag weer een uitdaging. Ik weet wel dat ik nu meer geniet dan tijdens mijn wielercarrière. Mijn leven is losser geworden, ik leef onder een veel minder streng regime.” Tegen de aanwezige ondernemende vrouwen zegt ze: “Blijf dicht bij jezelf en doe waar jij gelukkig van wordt.”
2016-11-07 F2B Meets... Leontien van Moorsel

Lees meer

Trends vertalen naar jouw onderneming met Aafje Nijman

Op de avond van de warmste 13 september in jaren, stroomde Pand RAAK in Schagen vol met leden van Fem2Business, waarvan 4 nieuwe leden en 7 introducees. De grote belangstelling was te verklaren: trendwatcher Aafje Nijman gaf een vervolg op haar eerdere presentatie over trends, en nu zouden we meer de diepte in gaan: hoe maak je trends concreet voor jouw bedrijf? Aafje belichtte vijf trends: veiligheid, harmonie, erkenning, plezier en vrijheid, met als overkoepelend thema: radical re-frame. “De wereld verandert razend snel. Daar zijn deze trends een reactie op.” Aafje behandelde trend voor trend en daagde de ondernemende vrouwen uit om een vertaalslag te maken naar hun eigen praktijk. “Wat kun jij hiermee voor jouw bedrijf? Hoe kun jij aansluiten bij wat er onder je klanten leeft?” Er werd driftig geschreven, felgekleurde post-its werden bij de trends geplakt, het borrelde en bruiste van de ideeën. Met hoofden vol nieuwe inzichten verlieten de deelnemers het pand. Eenmaal buiten ontdekkend dat het nog niet erg was afgekoeld… Overigens hebben we de vellen met post-its bewaard. Daar zitten vast mooie aangrijpingspunten tussen voor toekomstige bijeenkomsten.

Klik hieronder voor de foto’s!
Fotografie: Paula van der Post

 

2016-09 Trends met Aafje Nijman

Lees meer

Workshop ‘De kracht van je stem’ druk bezocht

Wat je allemaal kunt met je stem!

Op maandag 30 mei vulde pand RAAK! in Schagen zich met bijna vijftig vrouwen, leden en introducees van Fem2Business, die allemaal afkwamen op de uitnodiging op van Joke de Kruijf en Neelienke Touring van Kern Coaching meer te leren over het gebruik van je stem.

Opvallend veel introducees kwamen op deze avond af: advocaten op zoek naar technieken om hun pleidooien met hun stem en intonatie meer kracht te kunnen bijzetten, een logopedist met een bijna natuurlijke belangstelling voor alles wat met de stem te maken heeft en geïnteresseerde collega’s van leden. Joke (die we ook kennen als musicalactrice) en Neelienke lieten de deelnemers zien en zelf ervaren hoe je vrij eenvoudig je eigen stem kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld door met ‘meer lucht’ te praten, harder of juist zachter, lager of hoger, en hoeveel effect je articulatie heeft op de boodschap. Duidelijk werd ook dat de lichaamstaal een belangrijke rol speelt: of je nu ineengedoken zit of fier rechtop staat, heeft veel effect op wat je vertelt en hoe dat overkomt. Bij stem komt dus meer kijken dan alleen het geluid.Na de workshop maakten de deelnemers nader kennis met RAAK! en de mogelijkheden, en werd er bij de borrel nog lang nagepraat. Nog tot laat waren er stemmen te horen in het pand aan de Laan…

Bekijk hier het volledige foto-album van de avond.

 

Fotografie: Paula van der Post

Lees meer

Succesvol event over onderhandelen

Wat kunnen wij van mannen leren?

Op dinsdag 16 februari organiseerde Fem2Business een event rond het thema onderhandelen, met Elisa de Groot als gastspreker. Als locatie was gekozen voor McKili Catering in Winkel, van Fem2Business-lid Willemijn Manten. De opkomst was groot, het thema sprak blijkbaar veel ondernemende vrouwen aan.

Elisa de Groot schreef het succesvolle managementboek ‘Vrouwen bluffen niet’ samen met haar collega Monic Bührs met wie zij In Touch women resource management runt, een bureau dat vrouwelijk talent begeleidt, ontwikkelt, inspireert en bemiddelt voor ondersteunende en leidinggevende posities. De Groot zoomde aan de hand van voorbeelden, foto’s en filmpjes in op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Meisjes hebben al op jonge leeftijd de gewoonte om veel met elkaar te praten en hun belevenissen te delen. Jongens zijn fysieker ingesteld en als jongens onder elkaar zijn, is er altijd een soort strijd om ‘het recht van de sterkste’. Wie kan het hoogste springen, wie maakt de beste grappen, wie heeft de meeste lef…

Resultaten zichtbaar maken
Die karaktereigenschappen vormen de basis voor hun latere gedrag op de werkvloer, waar mannen zich veelal zelfverzekerd profileren, hun resultaten zichtbaar maken en er niet mee zitten om zich ergens doorheen te bluffen. Vrouwen zijn vaak te bescheiden, vinden ‘dat alles eerlijk moet gaan’, en hebben de neiging om hun prestaties kleiner te maken dan ze werkelijk zijn. Als vrouwen zich daarvan bewuster zijn, kunnen ze hun gedrag aanpassen. “Niet door zich als mannen te gedragen, maar vooral door zichzelf en hun resultaten zichtbaarder te maken”, stelde Elisa. Een paar Fem2Business-vrouwen mochten voor de groep laten zien hoe je dat doet, en dat was, zeker voor henzelf, een ware eye opener. We kijken terug op een leerzame avond die in elk geval een stuk bewustwording heeft gebracht, en Fem2Businessvrouwen aan de onderhandelingstafel een boost heeft gegeven.

Bekijk hier enkele foto’s van de avond

Fotografie: Paula van der Post

Lees meer

Jaardiner 2015 Fem2Business

Op maandag 14 december was restaurant TOV aan de Loet in Schagen exclusief gereserveerd voor het Jaardiner voor de leden van Fem2Business. Geïnspireerd door het thema ‘delen’ (ervaringen uit 2015, uitdagingen in 2016) bereidde de keukenbrigade van TOV een smaakvol driegangendiner, geserveerd met heerlijke wijnen. Marlies Baken en haar team lieten daarmee de term ‘deelcember’ tot leven komen. Verrassend was het akoestische optreden van de Rauwe Vrouwen, die met hun zorgvuldig gekozen liedjes de eindejaarsfeer een extra dimensie gaven. Vooral het gezamenlijk gezongen ‘Imagine’ van John Lennon was even een kippenvelmomentje. Fem2Business mocht op deze avond vier nieuwe leden ontvangen, die zich allemaal kort voorstelden. Verder stond de avond vooral in het teken van terugblikken op ervaringen in 2015 en vooruit kijken naar nieuwe kansen en uitdagingen in 2016. Lucia Bouma verraste het bestuur door hen, namens alle leden, met bloemen te bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar. Een mooi besluit van 2015. Wij wensen jullie allemaal mooie, sfeervolle feestdagen en een geweldig goed 2016!

Bekijk hier het volledige fotoalbum

Lees meer

Fem2Business meets… Femmetje de Wind

Soms wil ik die ideeënstroom wel eens stopzetten

Op dinsdag 17 november organiseerde Fem2Business in theater Cool in Heerhugowaard het jaarlijks terugkerende evenement ‘Fem2Business meets…’. Dit keer was Femmetje de Wind de hoofdgast. Femmetje is journalist, columnist, schrijfster en eigenaar van Wind Publishing, dat onder meer het tijdschrift Wendy uitbrengt, een concept dat zij ontwikkelde samen met tv-persoonlijkheid Wendy van Dijk. Femmetje vertelde over haar leermomenten. Hoe belangrijk het bijvoorbeeld is om jaarcijfers te kunnen lezen en duiden, om daarmee te kunnen sturen en de juiste keuzes te kunnen maken. Dat zij een werkcoach heeft om alleen en samen met haar team te kunnen sparren, met als doel dicht bij haar passie te blijven en zich te kunnen blijven focussen op wat haar de meeste energie geeft. Dat zij graag ‘one of the girls’ is met haar medewerkers; naast het leveren van goed werk vindt zij sfeer en vertrouwen erg belangrijk. Ook vertelde ze hoe het concept van de Wendy tot stand is gekomen en hoezeer haar bedrijf door het succes ervan is gegroeid.

Altijd ideeën
Je hoeft geen ‘bitch’ te zijn om een succesvol bedrijf te runnen, stelde Femmetje: “Ik heb altijd ideeën voor leuke concepten en zie ook de commerciële mogelijkheden. Verder vind ik het geen punt om op mensen af te stappen om mijn idee voor te leggen of een vraag te stellen. Als ik een geweldige spreker zie op een congres waarvan ik graag meer zou willen weten, vraag ik na afloop gerust of ik eens een dag meelopen. Waarom niet? Iedereen vindt het toch leuk om contact te maken met andere mensen?” Na afloop nam Femmetje alle tijd om haar roman Rivka te signeren; alle gasten kregen een exemplaar van haar boek mee. Rivka is een grotendeels autobiografisch verhaal over een Joodse vrouw die op zoek is naar haar identiteit en daarbij stuit op een groot familiegeheim. “Schrijven is mijn basis. Het is een zwaar proces waarbij je ook naar de donkere kanten van jezelf moet durven kijken. Over dit boek heb ik zes jaar gedaan. Waar ik over vijf jaar wil staan? Dan hoop ik in elk geval twee boeken te hebben geschreven.”

Rijker naar huis
Femmetje’s energie, enthousiasme, warmte en puurheid waren voelbaar in de zaal. “Haar verhaal kwam goed binnen”, zei een van de gasten. “Ik ga rijker naar huis.” Hoe mooi kan een netwerkevent zijn? Gelukkig was Paula van der Post erbij om foto’s te maken, zodat we nog even kunnen nagenieten. Het bestuur beraadt zich alweer op een boeiende gast voor 2016-editie van Fem2Business meets…

Bekijk hier het volledige fotoalbum.

Fotografie: Paula van der Post

Lees meer